Spannende topper blijft voetballend toch onder de verwachtingen.
Vooraf :
Geel staat vierde in de klassering en is zeker belust om deze derby te winnen. Ze verloren dit seizoen nog maar éénmaal : thuis tegen Retie met 1 – 3. Berg en dal verloor nog niet in eigen huis en zal er zeker alles aan doen om dit zo te houden. Deze week lazen we alarmerende berichten over spelers die met buikgriep kampten. Gelukkig zijn er toch bij in deze topper. Gevers en Bogaerts zitten nog in de lappenmand en aanvoerder Aziz Moutawakil komt hen vervoegen.

De wedstrijd zelf :
Het eetfestijn voor de wedstrijd was een succes en ook Peter Maes zagen we aanschuiven aan de buffettafel. Traiteur Vranckx had perfect getimed en even voor 14.30 konden we onze plaatsen in de tribune innemen. Volop sfeer in het supportersvak van Geel met een zingende en joelende aanhang, wapperende vlaggen en rookpijlen. Net voor de aftrap was er door de enorme rookontwikkeling van het veld bijna niks meer te zien. Voor scheidsrechter Cayir de wedstrijd op gang floot moest er in allerijl nog rookpijlen van het veld verwijderd worden. Er waren heel wat toeschouwers aanwezig om deze topper bij te wonen.
Beide ploegen beginnen aan deze wedstrijd met een grondige studieronde en ze houden het spel gesloten. Een eerste schotje kunnen we noteren in de 8’. Van Pol laat zien dat hij wil scoren en levert een te zwak schotje af waarmee doelman Belkouch geen problemen heeft. Bij Berg en Dal merken we dat sommige spelers last hebben van de zenuwen en de stress. Passes komen niet aan en het rondspelen van de bal gaat telkens achteruit. Het tempo ligt laag en de twee best verdedigen uit de reeks hebben geen problemen om alles rustig op te vangen. In de 10’ mag Smeets voor de spionkop van Geel voortrekken. Van Pol kopt over het doel. Vandaag zien we veel middenveldspel zonder drang naar voor. Alles zit potvast en van combinatievoetbal is in deze topper weinig of niks te merken. Geel en Berg en dal spelen blijkbaar op “veilig”. Terwijl de gezangen van de Geelse aanhang steeds luider klinken bouwt Berg en dal een aanval op langs rechts! Mo levert een voorzet af en Van Pol kan op doel koppen. Doelman Belkouch kan in hoekschop tikken. In de 25’ zet Berg en dal een eerste vlugge combinatie op en kan Mo El Idrissi van op rechts voor doel zetten. Van Pol staat aan de tweede paal klaar om de 1 – 0 op het bord te koppen. Doelman Belkouch heeft geen verhaal. We hopen dat de wedstrijd nu echt op gang komt! Het wordt iets stiller in het bezoekende supportersvak. Het gejuich van de honderden Berg en dal supporters doet deugd!! Het stadion ademt voetbal bij deze derby. Geel is nog niet echt dreigend geweest en in de duels weten de onzen hun mannetje te staan. Toch kunnen we de bal moeilijk in eigen rangen houden en eist Geel het balbezit op. In de 38’ wil Slegers een dieptepass over de doellijn laten rollen, maar de bal kan door een Geelse aanvaller nog binnen gehouden worden. De voorzet rolt voor de voeten van Carvelho die meteen naar de kruising mikt. Met een enorme reflex slaat doelman Lenaerts de bal in hoekschop. Bij Berg en dal is er geen rustpunt in de ploeg en we hebben op dit moment te veel afval in ons spel.

We gaan rusten bij een 1 – 0 voorsprong na een eerste helft die muurvast zat en waarbij beide ploegen naar openingen zochten, maar ze niet vonden. De gesloten formatie van Berg en dal stond er en Geel kon nagenoeg geen dreigende acties opzetten. We verwachten een zeer offensief Geel in de tweede helft.

Terwijl we nog naar onze plaatsen in de tribune afzakten merken we dat Verbeeck, die Vankrunkelsven is komen te vervangen, alleen op doelman Belkouch mag doorgaan. Mitu ziet zijn schot door de doelman gered worden en meteen is het gevaarlijk aan de overzijde waar Appeltans gelukkig een beetje sneller is dan de Geelse aanvaller. Geel komt meer en meer aan de bal en probeert degelijke aanvallen in mekaar te steken, maar onze verdediging wordt tot dusver niet verontrust! In het supportersvak naast ons wordt het wel onrustiger en er vliegen regelmatig plastiek bierpinten op het veld. Berg en dal moet helemaal terugplooien en we vrezen dat we het zo niet kunnen houden! Scheidsrechter Cayir duwt Slegers (in de 60’) en Voorn ( in de 68’) een geel karton onder hun neus. De Geelse aanhang krijgt het op hun heupen en ze gooien opnieuw met de blauwe vuurpijlen. Assistent Puttemans kan door de rookontwikkeling niks meer zien op zijn lijn en de referee besluit om de wedstrijd stil te leggen. Misschien een ideaal ogenblik om nog wat bij te sturen in de kleedkamer. Na een 10-tal minuten verschijnen de spelers opnieuw en kan er weer aan voetballen gedacht worden. Spelers en afgevaardigden van Geel komen nog eens uitdrukkelijk vragen aan de harde kern van Geel om het rustig te houden. Op dit moment raakt Berg en dal niet meer los uit de omknelling en bij een eerste aanval na het “herstarten” kan El Ansri van op rechts, met een gekruist schot Lenaerts het nakijken geven. 1 – 1 en de supporters van Geel zijn weer door het dolle heen. We vrezen voor het ergste in het slotkwartier, want we komen er niet meer aan te pas. Amper een minuut na deze gelijkmaker passt Mo tot bij de op rechts doorgelopen Smeets! Wouter kan van tegen de doellijn onmiddellijk voorzetten en de goed gevolgde Van Pol kan de 2 – 1 op het bord koppen. Gejuich in het ganse stadion, behalve in het stille vak naast ons. In de daaropvolgende minuut trekt, in het heetst van de strijd, de hardwerkende Voorn een Geelse speler neer en incasseert zo een tweede gele kaart! Berg en dal moet nog een dikke tien minuten met een man minder. In de 79’ mag Geel een vrije trap nemen. De verrassende pass komt tot bij de vrijstaande Vandermeeren, die voorlangs trapt! De wijzers van de chronometer schijnen achteruit te lopen in plaats van vooruit. In de 84’ kunnen we nog eens een zeldzame counter van Berg en dal noteren. Verbeeck trapt over het doel van Belkouch na voorzet van Van Pol. In de 85’ rolt de bal, na een verre ingooi tot bij Bloemen, die van dichtbij op doel trapt. Doelman Lenaerts redt de meubelen. Berg en dal kan de bal wegtrappen en we komen zelfs nog voor het Geelse doel. De scheidsrechter laat al meer dan 4’ overspelen wanneer na een voorzet en geharrewar voor het Berg en dalse doel, de bal binnen getrapt wordt door Hoebregs.
De spionkop van Geel is door het dolle heen en scheidsrechter Cayir fluit meteen de derby ten einde.

Het is zuur om in de allerlaatste seconde nog een tegendoelpunt te moeten slikken. Berg en dal kon vooral in de tweede helft de bal niet meer in eigen rangen houden. Het voetbalde onrustig en op momenten slordig. Het lijkt alsof sommige spelers door hun beste vorm heen zitten.
Berg en dal houdt aan deze derby wel een kater over want de altijd hard zwoegende Voorn zal er vrijdag niet bij zijn door zijn uitsluiting.

De wedstrijd tegen de leider komt er al vlug aan en we zullen top moeten zijn willen we in deze topper iets willen halen. Berg en dal heeft al laten zien dat ze hun mannetje kunnen staan en we twijfelen er niet aan dat dit vrijdag goed gaat aflopen.
Ik ben helaas er 3 weken niet meer bij. (toneelopvoeringen), maar het verslag wordt nog wel door Dimitri gemaakt. Ik hoop positieve berichten binnen te krijgen achter de schermen van het decor.
Tot volgende vrijdag in Wezel om 20:00

Ze slikten in de allerlaatste seconde nog een doelpunt:
Lenaerts Yarne, Appeltans Nicholas , Remen Kurt, Slegers Lennert, Voorn Ramon, El Idrissi Mohamed, Van Krunkelsven Jentl (46’ Verbeeck Mitu),  Joris Dean  Van Pol Thijs, Molenberghs Jarno en Smeets Wouter.
Overige bankzitters: Mombaerts Brecht (doelman), Elson Nkwele
Finisie, Stulens Gilles
Doelpunten :  25’ Van Pol: 1 – 0; 74’ Ansri : 1 – 1; 76’ Van Pol : 2 – 1;
90(+5’): Hoebregs : 2 – 2
Geel : Slegers
Rood : Voorn (2x geel)

Geel gevaar :

 1. Lenaerts, Van Krunkelsven, Smeets, Appeltans
  1., Finisie, El Idrissi, Molenberghs, Slegers en Moutakwil

Rood geschorst :
Voorn : 2x geel geschorst tegen Wezel op 12/11

Topscorers Berg en Dal : 26 doelpunten  /  tegengoals : 9

 1. Van Pol
  6. Joris,
  4. Voorn
  3. Gevers,
  2. Verbeeck
  1. Smeets