Berg en dal wint verdiend deze derby tegen Retie

Vooraf :
Retie heeft lange tijd mee voorin in de klassering meegedraaid. De laatste weken verliepen minder vlot en behaalden ze in hun laatste 5 matchen slechts 5/15. De motivatie om het hier in Berg en dal was niet nodig, want beide ploegen staan telkens gretig tegenover elkaar. Trainer Andy Van Kets heeft zaterdagavond afscheid genomen van Retie.
Berg en dal won de afgelopen weken de toppers tegen Heikant en Tisselt. Het mag Retie zeker niet onderschatten. Trainer Houben start met hetzelfde elftal als tegen Tisselt.

Bij Berg en dal ontbrak Bogaerts met een spierblessure. Joris startte terug op de bank.

De wedstrijd zelf:

Op deze koude mistige herfstdag, waren er weer heel wat genodigden bij het Match diner ’s middags. Het was dan ook zoeken naar een parkeerplekje rond 14:00 op de Sportlaan. Wanneer deze operatie gelukt was konden we dik ingeduffeld de wedstrijd gaan bijwonen.

Het is vandaag U10 en U11 dag en de spelertjes mochten mee met de “grote” jongens het veld opdraven bij de ploegvoorstelling. Scheidsrechter Vanermen laat Berg en dal de aftrap geven rond 14:30 in een goed gevuld huis. Van Pol kan al in de 3’ op doel koppen, maar ouwe getrouwe doelman Veraghtert weet redding te brengen. Aan de overkant snelt Dierckx er van door, maar hij levert een te zwak schot af om Lenaerts te verslaan. In de 8’ mist Appeltans een interventie en snelt Noeyens er van door, maar hij kan zich niet doorzetten. Berg en dal eist wel de bal op, maar Retie voetbalt goed mee. Het vormt een sterk blok en onze spelers hebben moeite om het blok te ontwrichten. De bal wordt goed rondgespeeld, in een vlot tempo. We zien er erg gesloten partij in de eerste 15 minuten van deze wedstrijd. Op het kwartier is Dierckx weggespurt op links en na het uitschuiven van Van Krunkelsven mag hij vrij op doel trappen. Doelman Lenaerts werkt in hoekschop. Berg en dal probeert meer druk te zetten en dat levert enkele hoekschoppen op. Remen kopt bij één van deze corners over het bezoekende doel. Onze “groene” jongens drukken iets harder op het gaspedaal en het blok van Retie begint te wankelen. De gaten worden al iets groter, maar echt dreigende acties krijgen we helaas niet te zien. Terwijl de snijdende noordoostenwind nog voor meer koude zorgt zien we dat Smeets in de 30’ Schuermans in de wind zet! Wouter kan voorzetten en Van Pol staat klaar om in te koppen. Veraghtert kan met een prachtige reflex de bal in hoekschop slaan. Berg en dal blijft pressen en in de 35’ is het Vereijken die van op links kan voortrekken. De bal rolt na de afweer voor de voeten van Molenberghs die een te zwak schot aflevert. Twee minuten later zien we aan de overzijde van het veld dat Gevers wegspurt. Hij is sneller dan zijn rivaal, maar wacht iets te lang om af te drukken en zo verdwijnt deze kans. Even voor affluiten is het opnieuw Gevers die vanuit de 2de lijn kan uithalen. Zijn schot vliegt naast de kooi van Veraghtert.

We gaan rusten bij een 0 – 0 tussenstand na een eerste helft die heel lang gesloten was en waarin beide ploegen het eerste half uur de wedstrijd in evenwicht hielden. Het slotkwartier van deze eerste helft was duidelijk voor Berg en dal en het blok van Retie wankelde bij momenten. We hopen dat Berg en dal het gaspedaal kan blijven induwen in de tweede helft.

Scheidsrechter Vanermen begint best op tijd aan de tweede helft want het begint al aardig duister te worden rond 15:30 en we vrezen dat we zullen  moeten bijlichten met pillampen. We zijn amper 4’ ver in deze tweede helft of Voorn gaat zitten. Hij tast naar de achterkant van zijn bil en dient vervangen te worden door Joris. We hopen voor Ramon dat het niet te ernstig is. In de 50’ snelt Van Pol er van door na pass van Vereijken. Thijs staat te schuin voor het doel, zet dan maar voor doel, maar er is niemand gevolgd. Berg en dal is in deze beginfase van de tweede helft duidelijk de betere ploeg en het komt meer en meer dreigen voor het doel van Veraghtert. In de 58’ mag Berg en dal een hoekschop nemen op links. Molenberghs speelt kort tot bij Vereijken die rond een Retiesche verdediger draait tegen de doellijn. Sander wordt in deze actie neergelegd en scheidsrechter Vanermen fluit categoriek penalty. Van Pol zet zich achter de bal en knalt snoeihard binnen. Veraghtert had geen verhaal. Berg en dal leidt verdiend met 1 – 0. Na dit doelpunt blijft Berg en dal domineren en in de 65’ zet Smeets Schuermans en Roos op een verkeerd been en kan voor doel zetten. Van Pol kopt stevig in, maar de bal botst op de knieën van de Retiesche doelman. De bal rolt net buiten de grote rechthoek voor de voeten van Molenberghs die met een grondscherend schot in de rechterhoek binnenknalt. 2 – 0  De buit is bijna binnen. Molenberghs incasseert geen minuut na dit doelpunt nog een gele kaart. Retie mag nu meer bij de bal komen, maar Berg en dal vangt de rood-gele garde rustig op. in de 68’ kopt Remen nog een hoekschop net over en in de 80’ knalt Joris voorlangs. Aan de overkant claimt Retie nog een strafschop maar scheidsrechter Vanermen gaat er niet op in. Battista komt Vereijken nog vervangen in de 82’. De duisternis neemt snel toe en stilaan vervagen de spelers naar silhouetten. Het is de allerhoogste tijd dat de scheidsrechter de boeiende wedstrijd affluit. Hij laat toch nog drie minuten overspelen en we zijn blij wanneer hij uiteindelijk de wedstrijd beëindigd. De tas koffie zal deugd doen na deze koude voetbalnamiddag.

Berg en dal brengt deze derby tot een goed einde en wint verdiend tegen een moedig Retie met 2 – 0. We zijn bijna halfweg in de competitie, maar we moeten volgende week zaterdag nog naar Antonia. Deze verplaatsing is geen lachertje en we hopen dan weer een zeer gedreven Berg en Dal