Berg en dal wint oververdiend deze derby op deze bloedhete 10de september.

Vooraf :
Turnhout was vorig seizoen gezakt uit de tweede klasse B, maar was toch de productiefste ploeg uit de reeks. Zij lieten ook de meeste tegendoelpunten optekenen. Ze stuurden op de openingswedstrijd Diest met sprekende 5 – 1 cijfers naar huis.
Bij Berg en dal was de sfeer zeer goed na de monsterachtige overwinning in de openingsmatch tegen Eksel. Remen is geschorst, Creemers neemt zijn plaats in. Voorn ligt nog in de lappenmand samen met nog enkele nieuwkomers.

De wedstrijd zelf:
Geen wolkje aan de hemel, een prachtige zomerdag op deze 10de september. Voor de spelers zal het niet meevallen om in deze hitte te spelen. Ondanks het stralende weer zijn er niet zoveel supporters komen opdagen voor deze derby. Scheidsrechter Bury laat Turnhout de eer om de eerste thuiswedstrijd van Berg en dal te starten. Ondanks deze warme temperatuur begint Turnhout in een verschroeiend tempo aan de wedstrijd! Na 2’ dwingt het al een grote kans af wanneer de bal van op links wordt voorgetrokken. Bogaerts en consoorten krijgen de bal onvoldoende ontzet en de bal rolt voor de voeten van Colman die gelukkig, van dichtbij, net naast trapt. Berg en dal bijt ook goed van zich af en het spel gaat goed op en af in een hoog tempo. In de 13’ wordt Vereijken na een mooie opbouw van Berg en dal op links aangespeeld. Hij kan doorgaan en trapt op doel, maar de bal wordt in hoekschop gewerkt. De hoekschop wordt niet helemaal weggewerkt door de Turnhoutse defensie en Joris legt de bal terug tot bij Vereijken op links. Sander zet hoog voor doel en de bal lijkt te ver te vliegen, maar Van Pol kan er aan de tweede paal nog net bij met het hoofd en levert nog een schitterende voorzet af voor de inlopende Creemers, die helemaal vrijgelaten de 1 -0 kan binnenkoppen. We zien ondertussen veel veldspel en beide ploegen leggen mooie combinaties op de grasmat. Het tempo is na een half uur al behoorlijk gezakt (het kan ook niet anders), en Berg en Dal bouwt regelmatig knappe aanvallen op. In de 25’ is Joris er vandoor op links. Zijn voorzet belandt bij Molenberghs, die te veel tijd nodig heeft om af te drukken. Beide ploegen kunnen in deze fase van de wedstrijd geen dreigende acties meer voorleggen. Het is wachten tot in de 36’ vooral we onze door de hitte uitgelopen balpen nog eens ter hand kunnen nemen. Smeets wordt in de diepte gestuurd en Wouter is sneller dan Geens en komt bij de bal,…. maar er is geen aansluiting. Hij krijgt de bal toch nog bij Van Pol die iets te kort teruglegt voor Vereijken en Wils kan ontzetten. Turnhout probeert ook nog aan te vallen, maar de verdediging van Berg en dal is secuur en laat tot op dit moment geen enkele steek vallen. Deze warmte doet grondig haar werk en ze beult de spelers één voor één af.

Op het veld zien we voetballend nog twee linies: de aanvalslinie en verdedigingslinie. Daartussen is er zo’n 40m niemandsland. In de 42’ trapt doelman Lenaerts een verre bal over de Turnhoutse verdediging. Wils verkijkt zich op de bal en Van Pol kan alleen op doelman De Fré af. Thijs omspeelt de Turnhoutse doelman en legt de bal netjes in het doel. Het staat 2 – 0. Turnhout probeert nog om de aansluitingstreffer te realiseren voor de rust, maar de verdediging van Berg en dal houdt het hoofd koel. Van Krunkelsven moet nog gekwetst vervangen worden in de 44’ door Battista. Marco neemt de linksachterplaats in van Joris en deze schuift door naar het middenveld. We gaan rusten bij een 2 – 0 voorsprong na een eerste helft die in een verschroeiend tempo begon en waarin Berg en dal duidelijk liet zien dat het speltechnisch zeker de evenknie was van dit Turnhout. De kansen die we kregen werden ook benut. Deze voorsprong zouden we niet meer uit handen mogen geven. Hopelijk hebben alle spelers voldoende kunnen bij drinken en afkoelen om er nog vijfenveertig minuten tegen te gaan. In de 48’ trapt Molenberghs van op links een geplaatste bal op doel, maar doelman De Fré kan in hoekschop slaan. Molenberghs sjokt naar de overkant en trapt deze corner. Joris klimt hoger dan Reqouin, maar zijn kopbal spat uiteen op de lat. We zijn amper een paar minuten verder en bij het uitverdedigen wordt de pass van Wils door Vereijken onderschept! Sander snelt door tot aan de grote backlijn en legt lateraal tot bij de goed gevolgde Van Pol, die de 3 – 0 op het bord zet. Berg en dal blijft domineren terwijl Turnhout er weinig van terecht brengt. In de 62’ zien we een aanval van Berg en dal over vele stations! Uiteindelijk komt de bal bij Joris die meteen Smeets lanceert. Wouter omspeelt Geenen, maar zijn schot vliegt net over de kruising. Turnhout trekt na 65’ nog eens ten aanval!! Het mag een vrije trap nemen. Bourdouxhe plaatst keurig voor doel en Schepers kan tot tweemaal toe inkoppen. Onze doelman Lenaerts houdt de Turnhoutse aanvaller op een fantastische manier van een doelpunt. Even later moet Yarne nog een schot onschadelijk maken met de voet. Berg en dal zit in een dipje, want blauw-wit kan in deze fase enkele goede kansen afdwingen. Berg en dal bijt van zich af en Molenberghs kan na de drankpauze Van Pol mooi bereiken. Thijs zijn schot vliegt naast de rechterpaal buiten. Geen minuut later is het Smeets die een bal onderschept in de opbouw. Hij zet Cabanier in de wind en knalt van in de 16 op doel. Doelman De Fré redt in hoekschop. In de 70’ komt Gevers de moegestreden Joris vervangen. Turnhout blijft er in geloven en in de 72’ knalt de ingevallen Adriaensen tegen de buitenkant van de rechterpaal. In de 81’ vervangt trainer Aziz rechtsachter Bogaerts door Ben Ziane. Berg en dal trekt in de slotfase nog eens naar voor en Battista door Smeets in de diepte gestuurd, kan voor doel zetten. Gevers kan bij de bal maar zijn schot geraakt niet voorbij de toegesnelde doelman De Fré. 5 minuten voor affluiten krijgt Turnhout nog een reuzekans wanneer Colman alleen op Lenaerts mag af gaan. Yarne kan weerom redding brengen en zorgt zo voor de eerste clean sheet van het seizoen. De laatste minuten van de wedstrijd speelt Berg en dal de bal rond en houdt de bal in eigen rangen. Turnhout kan enkel maar achter de bal lopen, tot scheidsrechter Bury iets over 16.45 deze derby ten einde fluit.

Berg en dal speelde een zeer goede partij en het dwong geregeld kansen af waarvan er drie werden benut. Het won vele duels en de spelers vonden mekaar makkelijk bij de opbouw. Dikke pluim trainer Aziz en zijn staf en voor alle spelers. Wie had gedacht dat we het seizoen in de hogere reeksen met een 6/6 zouden beginnen???

Zaterdagavond zijn we te gast in Wellen. Hopelijk kunnen we daar ook weer genieten van een mooie en zinderende wedstrijd.

Zij hielden het hoofd koel ondanks de hitte en winnen de eerste thuiswedstrijd van het seizoen:
Yarne Lenaerts, Bogaerts Dario (81’ Ben Ziane), Appeltans Nicolas, Creemers Thomas, Joris Dean (68’ Gevers Jeff), Wouters Arne, Vereijken Sander, Van Krunkelsven Jentl (44’ Battista Marco), Molenberghs Jarno, Van Pol en Smeets Wouter

Overige bankzitters: Michiels Karim
Doelpunten : 13’ Creemers: 1 – 0; 42’ Van Pol: 2 – 0; 54’ Van Pol: 3 – 0

Geel : Vereijken