De eerste wedstrijd van de competitie is al meteen een topper. Wezel Sport speelde vorig seizoen mooi kampioen in tweede B. Het zag enkele spelers vertrekken maar realiseerde ook een paar mooie inkomende transfers en lijken meer dan klaar voor hun avontuur in eerste provinciale. Onze spits Mike Oris werd vorig seizoen kampioen met Wezel en maakte dan de overstap naar onze ploeg.
Geschiedenis
Wezel Sport heeft 844 als stamnummer en is opgericht in 1926. Het ontstond uit de fabrieksploeg van de Wezelse fabriek Vieille Montagne. Aanvankelijk speelden op het fabrieksterrein maar vanaf 1935 werd gestart met de aanleg van een nieuw terrein.
In 1937 bereikten ze al de bevorderingsreeksen waar ze direct kampioen speelden. Zo kwamen ze terecht in de Eerste Afdeling (tweede niveau in België). Daar eindigden ze echter laatste en degradeerden ze terug naar bevordering. Na de onderbreking van de tweede wereldoorlog bleven ze enkele jaren in bevordering tot ze in 1949 degradeerden. De club kwam het seizoen erop al terug maar in 1952 was er opnieuw een degradatie. Door het ontstaan van vierde klasse bleven ze toch in de Nationale reeksen. Ze werden een subtopper in hun reeks. In 1959 vermeden ze nipt de degradatie en het jaar erop werden ze zelfs kampioen ! Ze mochten zo terug naar derde klasse.
Ze kenden een moeilijk debuutseizoen maar onder de legendarische Guy Thys eindigden ze in 1962 en 1963 op een mooie derde plaats. Daarna verliep het met wisselend succes en in 1969 eindigden ze voorlaatste en moesten ze terug naar vierde klasse. In 1972 zakte ze na 22 jaar nationaal voetbal zelfs terug af naar de provinciale reeksen. Het zou in 1978 even terugkeren naar vierde klasse om dan zelf uiteindelijk in tweede provinciale terecht te komen.
In de jaren negentig was er een heropleving en op twee seizoenen tijd stoomde ze terug door naar de nationale reeksen. Daar speelden ze een mooi seizoen en verloor het zelfs niet maar moest het zijn meerdere herkennen in KFC Tielen. In de eindronde sneuvelden ze toen tegen Racing Jet Wavre. Ze werden een topper in hun reeks en werden twee keer vierde. Het seizoen erop werden ze zelfde samen met Beringen tweede op één puntje van kampioen KSK Heusden. In de eindronde sneuvelden ze tegen Hekelgem. Ook in 1999 werden ze tweede maar sneuvelden ze in de eindronde tegen Tubize. Daarna ging het sportief bergaf en 2002 zakten ze terug af.
De club kende moeilijke tijden en fusioneerde met KSV Mol. De fusieclub werd KFC Racing Mol-Wezel en speelde verder in eerste provinciale. De fusieclub verliet Wezel om in Mol te gaan spelen. In 2004 promoveerde de nieuwe club naar de nationale reeksen. In 2005 behaalden ze direct de eindronde maar sneuvelden ze tegen Rupel Boom. Ook in 2006 behaalden ze de eindronde maar ditmaal was Bocholter VV te sterk. In 2007 werden ze dan kampioen en promoveerden ze. Ook in derde klasse behaalden ze mooi resultaten en in 2009 haalden ze de eindronde maar was Boussu Dour Borinage te sterk.
De club kwam echter in financiële moeilijkheden en ging samenwerken met KVSK United , het ging echter om een officiële en geen volledige fusie. Het stamnummer van Wezel Sport bleef immers bestaan en onder dit stamnummer en de naam KFC Wezel waren er de volgende jaren wel enkele gewestelijke jeugdploegen actief.
Verschillende clubleden konden zich niet vinden in het verdwijnen van het eerste elftal en richtten in de zomer van 2010 Wezel Sport FC op. Ze begonnen op het allerlaagste niveau met een nieuw stamnummer (9552). Na een aantal seizoenen kwam het tot een samenwerking met het overblijfsel van KFC Wezel en smolt men terug te samen onder het oude stamnummer. Ze ging spelen in derde provinciale. Daar speelden ze drie keer op rij de finale van de eindronde en konden ze in het seizoen 2017-2018 eindelijk eens een eindronde winnen. Vorig seizoen speelden ze dan kampioen in tweede provinciale B met vijftien punten voorsprong op de tweede.
Trainer Kurt Van De Paar is een ex-prof die onder andere bij Anderlecht en Twente heeft gespeeld. Hij nam in het seizoen 2016-2017 over van Frank Belmans en onder zijn bewind promoveerde de club de seizoenen erop. Wezel Sport is dan ook een zeer ambitieuze club die op termijn naar de nationale reeksen wil.
Selectie
Berg en Dal:
K. Oris (voet), Bodard, Kenens (schouder), Koppers, Cuypers en Van De Sande zijn out. Keuze uit: De Scheemaecker, Bakkovens, Reumers, Slegers, Boonen, Driessen, Dams, Smeets, El Idrissi, M. Oris, Renders, Didier, Peys, Ossenblok en Stulens.
Wezel Sport : Janssens (armbreuk) en Molenberghs (knie) zijn out. Voor de rest is iedereen fit. Kern: De bisschop, Essers, Meynen, Janssens, Grepi,Hangisi, Beyens,Gielis,Rombouts, Ibrahimovic ,Winnen, Medic, Van Veldhoven, Appeltans, Llapastica, Teker
Berg en Dal – Wezel Sport : zaterdag 31 augustus om 18h00